Програми, стипендии, грантови

BAYHOST стипендии за млади истражувачи

 
BAYHOST објавува повик за млади истражувачи во Програмата на Лајбницовиот институт за источноевропскии југоисточноевропски студии во Регензбург, Германија (https://www.ios-regensburg.de/en.html) – VisitingResearch Fellow Program 2020.

За наредната 2020 година, предвидени се стипендии за истражувања во неколку области, со времетраењепомеѓу 2 и 4 седмици (детални информации за пресметка на износите се достапни на следниов линк: https://www.ios-regensburg.de/en/visiting%E2%80%90fellows%E2%80%90program.html ).

Краен рок за доставување на пријавите е 15 септември 2019.

 

Повик за Меѓународна парламентарна стипендија на Германскиот Бундестаг за 2020 г.

Повеќе информации на вебстраната на Германска Амбасада Скопје  www.bundestag.de/ips и прикачениот флаер.

Апликациите се праќаат до 31. јули 2019 на мејл на Германска Амбасада Скопје (info@skop.diplo.de)

 

Меѓународна академска недела, 30.09. – 04.10.2019 на Асоцијацијата за Југоисточна Европа (Southeast Europe Association)

Асоцијацијата за Југоисточна Европа објавува повик за аплицирање за студенти на мастер, докторски и пост-докторски студии, за учество на Меѓународната академска недела што се организира на Академијата за граѓанско образование – Туцинг, во периодот помеѓу 30 септември и 4 октомври.

Овогодинешната интердисциплинарна Академска недела е посветена на студенти, истражувачи и млади научници од различни дисциплини и промовира академска мобилност и научно-истражувачка анализа во рамките на југоисточниот регион на Европа.

Сите релевантни информации поврзани со настанот се достапни на:

www.sogde.org/veranstaltungen/vorschau-veranstaltungenfuture-events/ 

(повеќе)

 

Стипендии на CEU

Централноевропскиот Универзитет – Будимпешта (Central European University - CEU) објави повик за аплицирање за стипендии за мастер студии по бизнис аналитика и мастер студии по финансии за академската 2019/2020 година со краен рок за аплицирање 1 мај 2019, како и можност за:

-          аплицирање за тренинг програма во врска со идните текови во областа на Big Data;

-          аплицирање за практикантска работа во рамките на Програмата Morgan Stanley и

-          аплицирање покривање до 80% од школарината за учество во Програмата Women in Technology.

Сите неопходни информации се достапни на следниве линкови:

https://economics.ceu.edu/article/2019-04-02/business-analytics-finance-scholarships

https://www.facebook.com/ceueconbusiness/posts/10156247182815954

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6519231455975993346

 

Летна школа во Келн, Германија

Факултетот за менаџмент, економија и општествени науки на Универзитетот во Келн, Германија повторно нуди двонеделна летна школа со курсеви од областите на бизнис, енергетска политика и маркетинг во 2019 година.

Времетраење: од 5 до 15 август 2019 година.
Учесници: дипломирани студенти и магистри
Рок на пријавување: петок 10 мај 2019 година
За повеќе информации посетете ја програмата на веб страната

https://www.international.wiso.uni-koeln.de/de/incoming-students/short-programmes/cisu-cologne-international-summer-university-bsc-msc/

 

Fulbright стипендии за студенти

МОН известува дека е отворен Конкурсот за учество во студентската Fulbright програма за академската 2020/21.

Сите информации во врска со Програмата, начинот на пријавување и фазите во селекцијата на кандидатите се достапни на линкот: https://mk.usemabssy.gov/fulbright-student-competitions-2019-2020-academic-year-now-open/, а крајниот рок за пријавување е 31 мај 2019.

 

Отворен повик за учество во Ulam Programme

Програмата е организирана од Полска национална агенција за академска размена (NAWA) ,  наменета е за старански истражувачи со стекнат степен, доктор на науки и овозможува доделување стипендии (за временски период на престој од 6-24 месеци). Учеството во Програмата овозможува реализација на следните активности: истражувачка работа, пост-докторски обуки, обезбедување материјали за научна работа или публикации, одржување настава во центарот-домаќин и сл.

Повикот за аплицирање е отворен од 22.01.2019-23.04.2019, а аплицирањето е преку ИКТ системот на Агенцијата.

Подетални информации:

https://nawa.gov.pl/en/scientists/the-ulam-programme

http://www.ue.wroc.pl/international_cooperation/6601/research_areas.html

Контакт лице:

Ana H.Jankowiak

Директор на Центар за меѓународна соработка

Univerzitet Wroclaw


Повикот за Програмата Global UGRAD за 2019/2020 е отворен

Амбасадата на САД во Скопје информира за отворањето на повикот за Програмата Global UGRAD за размена на студенти на додипломско ниво спонзорирана од Бирото за образовние и култура на US Department-от. Програмата предвидува стипендии за едно-семестрални престои на престижни универзитети и колеџи во САД и отвора посебна можност покрај за студирање и престој во оваа земја и запознавње со културата и социјалното живеење.

Детални информации во врска со процесот на аплицирање може да се најдат на линкот:
https://mk.usembassy.gov/the-2019-2020-global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad-is-open-now/
 , додека краен рок за пријавување е 31 декември 2019.

Поврзани линкови:

Global UGRAD online application

Global UGRAD website

Interactive Graphic

Интернационални кампови за студенти - франкофони

Можности за продлабочување на франкофонската култура во пријателско меѓународно опкружување – престој во меѓународни франкофонски центри за студенти на возраст помеѓу 18 и 25 години со платени трошоци за селектираните кандидати.

Повеќе на http://fipf.org/actualite/centres-internationaux-francophones-des-lions-clubs-de-france-0

 

Стипенди за изучување  германски јазик во Баварија

Можност за изучување на германскиот јазик преку организирани летни школи на неколку универзитети во Баварија, за студенти и млади кадри од високообразовните институции во Република Македонија и стипендии за посетување на истите што ги обезбедува Сојузната држава Баварија.

Повеќе на http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html и http://www.facebook.com/Bayhost-555365254630705

 

Докторски студии на Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо

На Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо, САД (www.go.boisestate.edu) се организираат докторски студии од интердисциплинарен карактер во спектарот на компјутерските науки.

Детални информации за студиската програма се достапни на следниов линк: http://computing.boisestate.edu/

Повеќе.

 

КОНКУРС за заеднички македонско-австриски научно-истражувачки проекти за периодот 2018-2020 година

 

Отворени повици во рамки на Програма Хоризонти 2020 за сл. програмски столбови:

Општествени предизвици и

Индустриско лидерство

Подетални информации: https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html

 

ЛЕТНА ШКОЛА ВО ВИЕНА

Универзитетот во Виена секоја година организира Интернационална летна школа за студенти и академски кадар  во Штробл на езерото Волфганг во Република Австрија.

Програмата на летната школа е на англиски јазик и обработува теми поврзани со политичките, економските, правните, историските и културните аспекти во развојот на Европа и Европската унија.
Подетални информации на веб страна http://shs.univie.ac.at.

 

EUROMIME Erasmus Mundus мастер програма

Отворен е повик за аплицирање за EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмата, што ја нуди конзорциум од 7 универзитети помеѓу коишто се Универзитетот од Поатје, Франција, Универзитетот  од Лисабон, Португалија и Националниот Универзитет за далечинско учење од Мадрид, Шпанија. Сите информации и поважни термини во врска со оваа мастер програма од областа на едукативната технологија се достапни на следниов линк: http://euromime.org/en/home/the-euromime-master 

 

Отворени се најновите повици во рамки на Програмата HORIZON 2020.

Подетални информации: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/newsroom/548/

 

ERASMUS MUNDUS меѓународна мастер програма ADVANCES за социјалните работници од целиот свет

Можност за меѓународна заедничка мастер програма Напреден развој во социјалната работа (ADVANCES) за сите практичари во областа на социјалната работа што се организира на пет европски универзитети: Линколн Универзитетот од Велика Британија, Универзитетот од Варшава, Полска, Универзитетот Алборг од Данска, Универзитетот во Лисабон, Португалија и Западниот универзитет Париз Нантер, Франција.

Деталните информации за Програмата, информации за пријавувањето и крајните рокови за пријавување се достапни на www.socialworkadvances.org


Scroll to Top