Почетна/Програми,стипендии,грантови

Програми,стипендии и грантови

Fullbright стипендии за студенти за академската 2021/22

Во тек е повикот за студентски престој во САД за постдипломски студии и истражување. Рокот за аплицирање трае до 31 мај 2020. Повеќе информации на следниот линк. https://mk.usembassy.gov/the-fulbright-student-competition-for-the-2021-2022-academic-year-is-now-open/

Можност за стипендии од Меѓународниот Вишеградски фонд

Меѓународниот Вишеградски фонд нуди можност за доделување стипендии за мастер и пост-мастер студии на некој од универзитетите во земјите на Вишеградската група (Чешка, Унгарија, Полска, Словачка).

Студентите и истражувачите може да аплицираат за стипендија во траење од 4 семестри. 

Рокот за аплицирање трае до 15.03.2020.Повеќе

Стипенди за учество на летнни јазични курсеви по германски јазик во Баварија 2020

Можност за изучување на германскиот јазик преку организирани летни школи на неколку универзитети во Баварија, за студенти и млади кадри од високообразовните институции во Република Северна Македонија и стипендии за нивно посетување обезбедени од Баварија.

Стипендијата вклучува: сместување, храна и трошоци за курсот по германски јазик. Студенти и истражувачи од сите студиски дисциплини со познавање на германски јазик (најмалку Б1 ниво) можат да аплицираат за стипендија. Рок за аплицирање 23 март 2020. Во моментот на аплицирање студентите треба да имаат завршено прва година на студии (два семестри) и тоa да го докажат со положени испити.Повеќе на https://www.uni-regensburg.de/bayhost/stipendien/sprachkurse-in-bayern/index.html

Можности за аплицирање на две програми поддржани од Федералното биро за образование и култура при Стејт департментот и администрирани преку Амбасадата на САД

1- Програмата Студии на институтите на САД (Study of the US Institutes – SUSI) нуди интензивни академски студиски престои на бројни колеџи, универзитети и други образовни институции во САД, со цел подобрување на наставните содржини и подигнување на квалитетот на образовниот процес, во комбинација со студиски посети како можност за продлабочување на знаењата за американското општество, американската култура, вредносниот систем и функционирањето на институциите. Студискиот престој во рамките на Програмата ќе се реализира во тек на 6 недели, почнувајќи од јуни 2020.

Краен рок за аплицирање: 31.12.2019

За повеќе информации: https://mk.usembassy.gov/call-applications-study-united-states-institutes-fy-18/

2- Global UGRAD или Глобалната програма за размена на додипломско ниво нуди целосни стипендии за едносеместрални академски студии од сите наставно-научни области, на одредени колеџи и универзитети во САД, за млади лидери посветени на подобрувањето на капацитетите во своите заедници, но и можност за истражување на културата на американското општество и академското образование во САД. За време на престојот, покрај редовната настава, учесниците ќе може да се вклучат и во општествено корисни ангажмани за подобрување и на своите професионални вештини.  За учесниците во Програмата е предвидено сместување во капацитетите на универзитетските кампуси.

Краен рок за аплицирање: 31.12.2019

Дополнителни информации на: https://mk.usembassy.gov/the-2020-2021-global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad/

СТИПЕНДИИ ЗА РАЗМЕНА СО САД

Објавен повик за 6-неделен студиски престој за кадри во рамки на Програмата SUSI на Федералното биро за образование и култура на САД, како можност за продлабочување на знаењата за американската култура, вредностите на американското општество и функционирањето на институциите.

Краен рок за аплицирање: 31 декември 2019.

Повеќе:  https://mk.usembassy.gov/call-applications-study-united-states-institutes-fy-18/

Можност за едносеместрални престои за студенти од прв циклус на универзитетите во САД во рамките на Global UGRAD програмата, со следење настава и вклучување во бројни воннаставни активности.

За академската 2020/21, краен рок за аплицирање: 31 декември 2019.

Повеќе:  https://mk.usembassy.gov/the-2020-2021-global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad/

 

BAYHOST стипендии за млади истражувачи

BAYHOST објавува повик за млади истражувачи во Програмата на Лајбницовиот институт за источноевропскии југоисточноевропски студии во Регензбург, Германија (https://www.ios-regensburg.de/en.html) – VisitingResearch Fellow Program 2020.

За наредната 2020 година, предвидени се стипендии за истражувања во неколку области, со времетраењепомеѓу 2 и 4 седмици (детални информации за пресметка на износите се достапни на следниов линк: https://www.ios-regensburg.de/en/visiting%E2%80%90fellows%E2%80%90program.html ).

Краен рок за доставување на пријавите е 15 септември 2019.

Повик за Меѓународна парламентарна стипендија на Германскиот Бундестаг за 2020 г.

Повеќе информации на вебстраната на Германска Амбасада Скопје  www.bundestag.de/ips и прикачениот флаер.Апликациите се праќаат до 31. јули 2019 на мејл на Германска Амбасада Скопје (info@skop.diplo.de)

Меѓународна академска недела, 30.09. – 04.10.2019 на Асоцијацијата за Југоисточна Европа (Southeast Europe Association)

Асоцијацијата за Југоисточна Европа објавува повик за аплицирање за студенти на мастер, докторски и пост-докторски студии, за учество на Меѓународната академска недела што се организира на Академијата за граѓанско образование – Туцинг, во периодот помеѓу 30 септември и 4 октомври.

Овогодинешната интердисциплинарна Академска недела е посветена на студенти, истражувачи и млади научници од различни дисциплини и промовира академска мобилност и научно-истражувачка анализа во рамките на југоисточниот регион на Европа.

Сите релевантни информации поврзани со настанот се достапни на:

www.sogde.org/veranstaltungen/vorschau-veranstaltungenfuture-events/

(повеќе)

Стипендии на CEU

Централноевропскиот Универзитет – Будимпешта (Central European University – CEU) објави повик за аплицирање за стипендии за мастер студии по бизнис аналитика и мастер студии по финансии за академската 2019/2020 година со краен рок за аплицирање 1 мај 2019, како и можност за:

–           аплицирање за тренинг програма во врска со идните текови во областа на Big Data;

–          аплицирање за практикантска работа во рамките на Програмата Morgan Stanley и

–          аплицирање покривање до 80% од школарината за учество во Програмата Women in Technology.

Сите неопходни информации се достапни на следниве линкови:

https://nawa.gov.pl/en/scientists/the-ulam-programme
http://www.ue.wroc.pl/international_cooperation/6601/research_areas.html

Контакт лице:

Ana H.Jankowiak

Директор на Центар за меѓународна соработка

Univerzitet Wroclawanna.jankowiak@ue.wroc.pl

 

Повикот за Програмата Global UGRAD за 2019/2020 е отворен

Амбасадата на САД во Скопје информира за отворањето на повикот за Програмата Global UGRAD за размена на студенти на додипломско ниво спонзорирана од Бирото за образовние и култура на US Department-от. Програмата предвидува стипендии за едно-семестрални престои на престижни универзитети и колеџи во САД и отвора посебна можност покрај за студирање и престој во оваа земја и запознавње со културата и социјалното живеење.

Детални информации во врска со процесот на аплицирање може да се најдат на линкот:
https://mk.usembassy.gov/the-2019-2020-global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad-is-open-now/
 , додека краен рок за пријавување е 31 декември 2019.

Поврзани линкови:

Global UGRAD online application

Global UGRAD website

Interactive Graphic

Global UGRAD Facebook page

Интернационални кампови за студенти – франкофон

Можности за продлабочување на франкофонската култура во пријателско меѓународно опкружување – престој во меѓународни франкофонски центри за студенти на возраст помеѓу 18 и 25 години со платени трошоци за селектираните кандидати.

Повеќе на http://fipf.org/actualite/centres-internationaux-francophones-des-lions-clubs-de-france-0

Стипенди за изучување  германски јазик во Баварија

Можност за изучување на германскиот јазик преку организирани летни школи на неколку универзитети во Баварија, за студенти и млади кадри од високообразовните институции во Република Македонија и стипендии за посетување на истите што ги обезбедува Сојузната држава Баварија.

Повеќе на http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html и http://www.facebook.com/Bayhost-555365254630705Докторски студии на Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо

На Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо, САД (www.go.boisestate.edu) се организираат докторски студии од интердисциплинарен карактер во спектарот на компјутерските науки.

Детални информации за студиската програма се достапни на следниов линк: http://computing.boisestate.edu/

Повеќе.

КОНКУРС за заеднички македонско-австриски научно-истражувачки проекти за периодот 2018-2020 годинаОтворени повици во рамки на Програма Хоризонти 2020 за сл. програмски столбови:

Општествени предизвици и

Индустриско лидерство

Подетални информации: https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html

ЛЕТНА ШКОЛА ВО ВИЕНА

Универзитетот во Виена секоја година организира Интернационална летна школа за студенти и академски кадар  во Штробл на езерото Волфганг во Република Австрија.

Програмата на летната школа е на англиски јазик и обработува теми поврзани со политичките, економските, правните, историските и културните аспекти во развојот на Европа и Европската унија.
Подетални информации на веб страна http://shs.univie.ac.at.

EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмаОтворен е повик за аплицирање за EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмата, што ја нуди конзорциум од 7 универзитети помеѓу коишто се Универзитетот од Поатје, Франција, Универзитетот  од Лисабон, Португалија и Националниот Универзитет за далечинско учење од Мадрид, Шпанија. Сите информации и поважни термини во врска со оваа мастер програма од областа на едукативната технологија се достапни на следниов линк: http://euromime.org/en/home/the-euromime-master

Отворени се најновите повици во рамки на Програмата HORIZON 2020.

Подетални информации: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/newsroom/548/

ERASMUS MUNDUS меѓународна мастер програма ADVANCES за социјалните работници од целиот свет

Можност за меѓународна заедничка мастер програма Напреден развој во социјалната работа (ADVANCES) за сите практичари во областа на социјалната работа што се организира на пет европски универзитети: Линколн Универзитетот од Велика Британија, Универзитетот од Варшава, Полска, Универзитетот Алборг од Данска, Универзитетот во Лисабон, Португалија и Западниот универзитет Париз Нантер, Франција.

Деталните информации за Програмата, информации за пријавувањето и крајните рокови за пријавување се достапни на www.socialworkadvances.org

 

https://nawa.gov.pl/en/scientists/the-ulam-programme
http://www.ue.wroc.pl/international_cooperation/6601/research_areas.html

Контакт лице:

Ana H.Jankowiak

Директор на Центар за меѓународна соработка

Univerzitet Wroclawanna.jankowiak@ue.wroc.pl

 

Повикот за Програмата Global UGRAD за 2019/2020 е отворен

Амбасадата на САД во Скопје информира за отворањето на повикот за Програмата Global UGRAD за размена на студенти на додипломско ниво спонзорирана од Бирото за образовние и култура на US Department-от. Програмата предвидува стипендии за едно-семестрални престои на престижни универзитети и колеџи во САД и отвора посебна можност покрај за студирање и престој во оваа земја и запознавње со културата и социјалното живеење.

Детални информации во врска со процесот на аплицирање може да се најдат на линкот:
https://mk.usembassy.gov/the-2019-2020-global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad-is-open-now/
 , додека краен рок за пријавување е 31 декември 2019.

Поврзани линкови:

Global UGRAD online application

Global UGRAD website

Interactive Graphic

Global UGRAD Facebook page

Интернационални кампови за студенти – франкофон

Можности за продлабочување на франкофонската култура во пријателско меѓународно опкружување – престој во меѓународни франкофонски центри за студенти на возраст помеѓу 18 и 25 години со платени трошоци за селектираните кандидати.

Повеќе на http://fipf.org/actualite/centres-internationaux-francophones-des-lions-clubs-de-france-0

Стипенди за изучување  германски јазик во Баварија

Можност за изучување на германскиот јазик преку организирани летни школи на неколку универзитети во Баварија, за студенти и млади кадри од високообразовните институции во Република Македонија и стипендии за посетување на истите што ги обезбедува Сојузната држава Баварија.

Повеќе на http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html и http://www.facebook.com/Bayhost-555365254630705Докторски студии на Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо

На Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо, САД (www.go.boisestate.edu) се организираат докторски студии од интердисциплинарен карактер во спектарот на компјутерските науки.

Детални информации за студиската програма се достапни на следниов линк: http://computing.boisestate.edu/

Повеќе.

КОНКУРС за заеднички македонско-австриски научно-истражувачки проекти за периодот 2018-2020 годинаОтворени повици во рамки на Програма Хоризонти 2020 за сл. програмски столбови:

Општествени предизвици и

Индустриско лидерство

Подетални информации: https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html

ЛЕТНА ШКОЛА ВО ВИЕНА

Универзитетот во Виена секоја година организира Интернационална летна школа за студенти и академски кадар  во Штробл на езерото Волфганг во Република Австрија.

Програмата на летната школа е на англиски јазик и обработува теми поврзани со политичките, економските, правните, историските и културните аспекти во развојот на Европа и Европската унија.
Подетални информации на веб страна http://shs.univie.ac.at.

EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмаОтворен е повик за аплицирање за EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмата, што ја нуди конзорциум од 7 универзитети помеѓу коишто се Универзитетот од Поатје, Франција, Универзитетот  од Лисабон, Португалија и Националниот Универзитет за далечинско учење од Мадрид, Шпанија. Сите информации и поважни термини во врска со оваа мастер програма од областа на едукативната технологија се достапни на следниов линк: http://euromime.org/en/home/the-euromime-master

Отворени се најновите повици во рамки на Програмата HORIZON 2020.

Подетални информации: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/newsroom/548/

ERASMUS MUNDUS меѓународна мастер програма ADVANCES за социјалните работници од целиот свет

Можност за меѓународна заедничка мастер програма Напреден развој во социјалната работа (ADVANCES) за сите практичари во областа на социјалната работа што се организира на пет европски универзитети: Линколн Универзитетот од Велика Британија, Универзитетот од Варшава, Полска, Универзитетот Алборг од Данска, Универзитетот во Лисабон, Португалија и Западниот универзитет Париз Нантер, Франција.

Деталните информации за Програмата, информации за пријавувањето и крајните рокови за пријавување се достапни на www.socialworkadvances.org

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
https://www.facebook.com/ceueconbusiness/posts/10156247182815954
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6519231455975993346

Летна школа во Келн, Германија

Факултетот за менаџмент, економија и општествени науки на Универзитетот во Келн, Германија повторно нуди двонеделна летна школа со курсеви од областите на бизнис, енергетска политика и маркетинг во 2019 година.

Времетраење: од 5 до 15 август 2019 година.
Учесници: дипломирани студенти и магистри
Рок на пријавување: петок 10 мај 2019 година
За повеќе информации посетете ја програмата на веб странатаhttps://www.international.wiso.uni-koeln.de/de/incoming-students/short-programmes/cisu-cologne-international-summer-university-bsc-msc/

Fulbright стипендии за студенти

МОН известува дека е отворен Конкурсот за учество во студентската Fulbright програма за академската 2020/21.

Сите информации во врска со Програмата, начинот на пријавување и фазите во селекцијата на кандидатите се достапни на линкот: https://mk.usemabssy.gov/fulbright-student-competitions-2019-2020-academic-year-now-open/, а крајниот рок за пријавување е 31 мај 2019.

Отворен повик за учество во Ulam Programme

Програмата е организирана од Полска национална агенција за академска размена (NAWA) ,  наменета е за старански истражувачи со стекнат степен, доктор на науки и овозможува доделување стипендии (за временски период на престој од 6-24 месеци). Учеството во Програмата овозможува реализација на следните активности: истражувачка работа, пост-докторски обуки, обезбедување материјали за научна работа или публикации, одржување настава во центарот-домаќин и сл.

Повикот за аплицирање е отворен од 22.01.2019-23.04.2019, а аплицирањето е преку ИКТ системот на Агенцијата.

Подетални информации:

https://nawa.gov.pl/en/scientists/the-ulam-programme
http://www.ue.wroc.pl/international_cooperation/6601/research_areas.html

Контакт лице:

Ana H.Jankowiak

Директор на Центар за меѓународна соработка

Univerzitet Wroclawanna.jankowiak@ue.wroc.pl

 

Повикот за Програмата Global UGRAD за 2019/2020 е отворен

Амбасадата на САД во Скопје информира за отворањето на повикот за Програмата Global UGRAD за размена на студенти на додипломско ниво спонзорирана од Бирото за образовние и култура на US Department-от. Програмата предвидува стипендии за едно-семестрални престои на престижни универзитети и колеџи во САД и отвора посебна можност покрај за студирање и престој во оваа земја и запознавње со културата и социјалното живеење.

Детални информации во врска со процесот на аплицирање може да се најдат на линкот:
https://mk.usembassy.gov/the-2019-2020-global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad-is-open-now/
 , додека краен рок за пријавување е 31 декември 2019.

Поврзани линкови:

Global UGRAD online application

Global UGRAD website

Interactive Graphic

Global UGRAD Facebook page

Интернационални кампови за студенти – франкофон

Можности за продлабочување на франкофонската култура во пријателско меѓународно опкружување – престој во меѓународни франкофонски центри за студенти на возраст помеѓу 18 и 25 години со платени трошоци за селектираните кандидати.

Повеќе на http://fipf.org/actualite/centres-internationaux-francophones-des-lions-clubs-de-france-0

Стипенди за изучување  германски јазик во Баварија

Можност за изучување на германскиот јазик преку организирани летни школи на неколку универзитети во Баварија, за студенти и млади кадри од високообразовните институции во Република Македонија и стипендии за посетување на истите што ги обезбедува Сојузната држава Баварија.

Повеќе на http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html и http://www.facebook.com/Bayhost-555365254630705Докторски студии на Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо

На Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо, САД (www.go.boisestate.edu) се организираат докторски студии од интердисциплинарен карактер во спектарот на компјутерските науки.

Детални информации за студиската програма се достапни на следниов линк: http://computing.boisestate.edu/

Повеќе.

КОНКУРС за заеднички македонско-австриски научно-истражувачки проекти за периодот 2018-2020 годинаОтворени повици во рамки на Програма Хоризонти 2020 за сл. програмски столбови:

Општествени предизвици и

Индустриско лидерство

Подетални информации: https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html

ЛЕТНА ШКОЛА ВО ВИЕНА

Универзитетот во Виена секоја година организира Интернационална летна школа за студенти и академски кадар  во Штробл на езерото Волфганг во Република Австрија.

Програмата на летната школа е на англиски јазик и обработува теми поврзани со политичките, економските, правните, историските и културните аспекти во развојот на Европа и Европската унија.
Подетални информации на веб страна http://shs.univie.ac.at.

EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмаОтворен е повик за аплицирање за EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмата, што ја нуди конзорциум од 7 универзитети помеѓу коишто се Универзитетот од Поатје, Франција, Универзитетот  од Лисабон, Португалија и Националниот Универзитет за далечинско учење од Мадрид, Шпанија. Сите информации и поважни термини во врска со оваа мастер програма од областа на едукативната технологија се достапни на следниов линк: http://euromime.org/en/home/the-euromime-master

Отворени се најновите повици во рамки на Програмата HORIZON 2020.

Подетални информации: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/newsroom/548/

ERASMUS MUNDUS меѓународна мастер програма ADVANCES за социјалните работници од целиот свет

Можност за меѓународна заедничка мастер програма Напреден развој во социјалната работа (ADVANCES) за сите практичари во областа на социјалната работа што се организира на пет европски универзитети: Линколн Универзитетот од Велика Британија, Универзитетот од Варшава, Полска, Универзитетот Алборг од Данска, Универзитетот во Лисабон, Португалија и Западниот универзитет Париз Нантер, Франција.

Деталните информации за Програмата, информации за пријавувањето и крајните рокови за пријавување се достапни на www.socialworkadvances.org

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
https://economics.ceu.edu/article/2019-04-02/business-analytics-finance-scholarships
https://www.facebook.com/ceueconbusiness/posts/10156247182815954
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6519231455975993346

Летна школа во Келн, Германија

Факултетот за менаџмент, економија и општествени науки на Универзитетот во Келн, Германија повторно нуди двонеделна летна школа со курсеви од областите на бизнис, енергетска политика и маркетинг во 2019 година.

Времетраење: од 5 до 15 август 2019 година.
Учесници: дипломирани студенти и магистри
Рок на пријавување: петок 10 мај 2019 година
За повеќе информации посетете ја програмата на веб странатаhttps://www.international.wiso.uni-koeln.de/de/incoming-students/short-programmes/cisu-cologne-international-summer-university-bsc-msc/

Fulbright стипендии за студенти

МОН известува дека е отворен Конкурсот за учество во студентската Fulbright програма за академската 2020/21.

Сите информации во врска со Програмата, начинот на пријавување и фазите во селекцијата на кандидатите се достапни на линкот: https://mk.usemabssy.gov/fulbright-student-competitions-2019-2020-academic-year-now-open/, а крајниот рок за пријавување е 31 мај 2019.

Отворен повик за учество во Ulam Programme

Програмата е организирана од Полска национална агенција за академска размена (NAWA) ,  наменета е за старански истражувачи со стекнат степен, доктор на науки и овозможува доделување стипендии (за временски период на престој од 6-24 месеци). Учеството во Програмата овозможува реализација на следните активности: истражувачка работа, пост-докторски обуки, обезбедување материјали за научна работа или публикации, одржување настава во центарот-домаќин и сл.

Повикот за аплицирање е отворен од 22.01.2019-23.04.2019, а аплицирањето е преку ИКТ системот на Агенцијата.

Подетални информации:

https://nawa.gov.pl/en/scientists/the-ulam-programme
http://www.ue.wroc.pl/international_cooperation/6601/research_areas.html

Контакт лице:

Ana H.Jankowiak

Директор на Центар за меѓународна соработка

Univerzitet Wroclawanna.jankowiak@ue.wroc.pl

 

Повикот за Програмата Global UGRAD за 2019/2020 е отворен

Амбасадата на САД во Скопје информира за отворањето на повикот за Програмата Global UGRAD за размена на студенти на додипломско ниво спонзорирана од Бирото за образовние и култура на US Department-от. Програмата предвидува стипендии за едно-семестрални престои на престижни универзитети и колеџи во САД и отвора посебна можност покрај за студирање и престој во оваа земја и запознавње со културата и социјалното живеење.

Детални информации во врска со процесот на аплицирање може да се најдат на линкот:
https://mk.usembassy.gov/the-2019-2020-global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad-is-open-now/
 , додека краен рок за пријавување е 31 декември 2019.

Поврзани линкови:

Global UGRAD online application

Global UGRAD website

Interactive Graphic

Global UGRAD Facebook page

Интернационални кампови за студенти – франкофон

Можности за продлабочување на франкофонската култура во пријателско меѓународно опкружување – престој во меѓународни франкофонски центри за студенти на возраст помеѓу 18 и 25 години со платени трошоци за селектираните кандидати.

Повеќе на http://fipf.org/actualite/centres-internationaux-francophones-des-lions-clubs-de-france-0

Стипенди за изучување  германски јазик во Баварија

Можност за изучување на германскиот јазик преку организирани летни школи на неколку универзитети во Баварија, за студенти и млади кадри од високообразовните институции во Република Македонија и стипендии за посетување на истите што ги обезбедува Сојузната држава Баварија.

Повеќе на http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html и http://www.facebook.com/Bayhost-555365254630705Докторски студии на Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо

На Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо, САД (www.go.boisestate.edu) се организираат докторски студии од интердисциплинарен карактер во спектарот на компјутерските науки.

Детални информации за студиската програма се достапни на следниов линк: http://computing.boisestate.edu/

Повеќе.

КОНКУРС за заеднички македонско-австриски научно-истражувачки проекти за периодот 2018-2020 годинаОтворени повици во рамки на Програма Хоризонти 2020 за сл. програмски столбови:

Општествени предизвици и

Индустриско лидерство

Подетални информации: https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html

ЛЕТНА ШКОЛА ВО ВИЕНА

Универзитетот во Виена секоја година организира Интернационална летна школа за студенти и академски кадар  во Штробл на езерото Волфганг во Република Австрија.

Програмата на летната школа е на англиски јазик и обработува теми поврзани со политичките, економските, правните, историските и културните аспекти во развојот на Европа и Европската унија.
Подетални информации на веб страна http://shs.univie.ac.at.

EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмаОтворен е повик за аплицирање за EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмата, што ја нуди конзорциум од 7 универзитети помеѓу коишто се Универзитетот од Поатје, Франција, Универзитетот  од Лисабон, Португалија и Националниот Универзитет за далечинско учење од Мадрид, Шпанија. Сите информации и поважни термини во врска со оваа мастер програма од областа на едукативната технологија се достапни на следниов линк: http://euromime.org/en/home/the-euromime-master

Отворени се најновите повици во рамки на Програмата HORIZON 2020.

Подетални информации: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/newsroom/548/

ERASMUS MUNDUS меѓународна мастер програма ADVANCES за социјалните работници од целиот свет

Можност за меѓународна заедничка мастер програма Напреден развој во социјалната работа (ADVANCES) за сите практичари во областа на социјалната работа што се организира на пет европски универзитети: Линколн Универзитетот од Велика Британија, Универзитетот од Варшава, Полска, Универзитетот Алборг од Данска, Универзитетот во Лисабон, Португалија и Западниот универзитет Париз Нантер, Франција.

Деталните информации за Програмата, информации за пријавувањето и крајните рокови за пријавување се достапни на www.socialworkadvances.org

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
https://economics.ceu.edu/article/2019-04-02/business-analytics-finance-scholarships
https://www.facebook.com/ceueconbusiness/posts/10156247182815954
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6519231455975993346

Летна школа во Келн, Германија

Факултетот за менаџмент, економија и општествени науки на Универзитетот во Келн, Германија повторно нуди двонеделна летна школа со курсеви од областите на бизнис, енергетска политика и маркетинг во 2019 година.

Времетраење: од 5 до 15 август 2019 година.
Учесници: дипломирани студенти и магистри
Рок на пријавување: петок 10 мај 2019 година
За повеќе информации посетете ја програмата на веб странатаhttps://www.international.wiso.uni-koeln.de/de/incoming-students/short-programmes/cisu-cologne-international-summer-university-bsc-msc/

Fulbright стипендии за студенти

МОН известува дека е отворен Конкурсот за учество во студентската Fulbright програма за академската 2020/21.

Сите информации во врска со Програмата, начинот на пријавување и фазите во селекцијата на кандидатите се достапни на линкот: https://mk.usemabssy.gov/fulbright-student-competitions-2019-2020-academic-year-now-open/, а крајниот рок за пријавување е 31 мај 2019.

Отворен повик за учество во Ulam Programme

Програмата е организирана од Полска национална агенција за академска размена (NAWA) ,  наменета е за старански истражувачи со стекнат степен, доктор на науки и овозможува доделување стипендии (за временски период на престој од 6-24 месеци). Учеството во Програмата овозможува реализација на следните активности: истражувачка работа, пост-докторски обуки, обезбедување материјали за научна работа или публикации, одржување настава во центарот-домаќин и сл.

Повикот за аплицирање е отворен од 22.01.2019-23.04.2019, а аплицирањето е преку ИКТ системот на Агенцијата.

Подетални информации:

https://nawa.gov.pl/en/scientists/the-ulam-programme
http://www.ue.wroc.pl/international_cooperation/6601/research_areas.html

Контакт лице:

Ana H.Jankowiak

Директор на Центар за меѓународна соработка

Univerzitet Wroclawanna.jankowiak@ue.wroc.pl

 

Повикот за Програмата Global UGRAD за 2019/2020 е отворен

Амбасадата на САД во Скопје информира за отворањето на повикот за Програмата Global UGRAD за размена на студенти на додипломско ниво спонзорирана од Бирото за образовние и култура на US Department-от. Програмата предвидува стипендии за едно-семестрални престои на престижни универзитети и колеџи во САД и отвора посебна можност покрај за студирање и престој во оваа земја и запознавње со културата и социјалното живеење.

Детални информации во врска со процесот на аплицирање може да се најдат на линкот:
https://mk.usembassy.gov/the-2019-2020-global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad-is-open-now/
 , додека краен рок за пријавување е 31 декември 2019.

Поврзани линкови:

Global UGRAD online application

Global UGRAD website

Interactive Graphic

Global UGRAD Facebook page

Интернационални кампови за студенти – франкофон

Можности за продлабочување на франкофонската култура во пријателско меѓународно опкружување – престој во меѓународни франкофонски центри за студенти на возраст помеѓу 18 и 25 години со платени трошоци за селектираните кандидати.

Повеќе на http://fipf.org/actualite/centres-internationaux-francophones-des-lions-clubs-de-france-0

Стипенди за изучување  германски јазик во Баварија

Можност за изучување на германскиот јазик преку организирани летни школи на неколку универзитети во Баварија, за студенти и млади кадри од високообразовните институции во Република Македонија и стипендии за посетување на истите што ги обезбедува Сојузната држава Баварија.

Повеќе на http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html и http://www.facebook.com/Bayhost-555365254630705Докторски студии на Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо

На Државниот универзитет во Бојси, Ајдахо, САД (www.go.boisestate.edu) се организираат докторски студии од интердисциплинарен карактер во спектарот на компјутерските науки.

Детални информации за студиската програма се достапни на следниов линк: http://computing.boisestate.edu/

Повеќе.

КОНКУРС за заеднички македонско-австриски научно-истражувачки проекти за периодот 2018-2020 годинаОтворени повици во рамки на Програма Хоризонти 2020 за сл. програмски столбови:

Општествени предизвици и

Индустриско лидерство

Подетални информации: https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html

ЛЕТНА ШКОЛА ВО ВИЕНА

Универзитетот во Виена секоја година организира Интернационална летна школа за студенти и академски кадар  во Штробл на езерото Волфганг во Република Австрија.

Програмата на летната школа е на англиски јазик и обработува теми поврзани со политичките, економските, правните, историските и културните аспекти во развојот на Европа и Европската унија.
Подетални информации на веб страна http://shs.univie.ac.at.

EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмаОтворен е повик за аплицирање за EUROMIME Erasmus Mundus мастер програмата, што ја нуди конзорциум од 7 универзитети помеѓу коишто се Универзитетот од Поатје, Франција, Универзитетот  од Лисабон, Португалија и Националниот Универзитет за далечинско учење од Мадрид, Шпанија. Сите информации и поважни термини во врска со оваа мастер програма од областа на едукативната технологија се достапни на следниов линк: http://euromime.org/en/home/the-euromime-master

Отворени се најновите повици во рамки на Програмата HORIZON 2020.

Подетални информации: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/newsroom/548/

ERASMUS MUNDUS меѓународна мастер програма ADVANCES за социјалните работници од целиот свет

Можност за меѓународна заедничка мастер програма Напреден развој во социјалната работа (ADVANCES) за сите практичари во областа на социјалната работа што се организира на пет европски универзитети: Линколн Универзитетот од Велика Британија, Универзитетот од Варшава, Полска, Универзитетот Алборг од Данска, Универзитетот во Лисабон, Португалија и Западниот универзитет Париз Нантер, Франција.

Деталните информации за Програмата, информации за пријавувањето и крајните рокови за пријавување се достапни на www.socialworkadvances.org

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]