Почесен професор на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола

1996

Проф. д-р Чарлс Кнуди, Државен Универзитет – Талахаси, Флорида,САД

Проф. д-р Владимир Бољшаков, Дњепропетровска Академија, Дњепропетровск, Украина

1999

Проф. д-р Енвер Хасаноглу, Гази Универзитет Анкара, Турција

2008

Проф. д-р Албер Маруани, Универзитет Софија Антиполис, Ница, Франција

2010

Проф. д-р Енвер Дуран, Тракиски Универзитет, Едрене, Турција

2011

Проф. д-р Златимир Димчовски, ЦЕРН, Швајцарија

2012

Проф. д-р Џемал Талуг, Универзитет во Анкара, Турција

Академик Горазд Росоклија, Колумбија Универзитет Њујорк, САД

Проф. д-р Алекса Бјелиш, Универзитет во Загреб, Хрватска

Проф. д-р Мајкл Дозер, ЦЕРН, Швајцарија

Проф. д-р Петер Рау,

2013

Себастијан Кемпген, Универзитет во Бамберг, Германија

Јозеф Лауринчик, Универзитет Константин Филозоф, Нитра, Словачка

2014

Проф. д-р Владимир Бумбаширевиќ, Универзитет во Белград, Србија

Проф. Љубиша Митровиќ, Универзитет во Ниш, Србија