Голем исчекор за УКЛО и Општина Новаци да се задржат младите во државата

Официјализирањето на Меморандумот за соработка меѓу УКЛО и Општина Новаци, отвори нови можности за намалување на миграцијата на младите луѓе во најкритичните моменти во државата. [...]

2023-06-08T15:01:23+02:00Categories: Новости|

УКЛО прва македонска институција на Радарот за иновации на ЕУ со проектот H2020 ТРИНИТИ

Платформата Радар за иновации на Европската комисија (https://www.innoradar.eu/) ги препозна и ги оцени четирите софтверски производи (платформи) од проектот ТРИНИТИ (H2020) како иновации. Една од [...]

2023-06-07T08:59:04+02:00Categories: Новости|

Признанието Инженерски прстен доделено на студентка од УКЛО

На најдобрo дипломираните студенти на инженерските факултети, на 5 јуни 2023 година, Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски  им го додели признанието Инженерски прстен. [...]

2023-06-06T10:58:22+02:00Categories: Новости|

Дебатен настан на УКЛО за новите геополитички случувања ги здружи академската јавност и граѓаните

УКЛО беше домаќин на плодна дискусија посветена на темата “Новите геополитички случувања и влијанието врз Северна Македонија“ што се одржа во организација на Институтот за [...]

2023-05-30T12:22:14+02:00Categories: Новости|

Потпишан Договор за соработка со Универзитетот од Кожани, Грција

На 29 мај 2023 г. Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола потпиша билатерален договор со Универзитетот на Западна Македонија -  Кожани, Република Грција. Потпис на [...]

2023-05-29T14:38:41+02:00Categories: Новости|

Преку UniAdrion УКЛО е вклучен во едукативна и истражувачка соработка

Профeсорот од Факултетот за безбедност – Скопје, Александар Иванов учествуваше во работата на највисоките органи на UniAdrion, јадранско-јонската мрежа што промовира и поттикнува регионален развој [...]

2023-05-29T14:40:29+02:00Categories: Новости|

Нобеловецот Ден Шехтман промовиран во Почесен професор на УКЛО

Престижната академска титула Professor Honoris Causa, Универзитетот ,,Св. Климент Охридски“ – Битола му ја додели на проф. д-р Ден Шехтман од  Израел, добитник на Нобелова [...]

2023-05-27T15:32:34+02:00Categories: Новости|

Промовиран преводот на англиски јазик на романот „Скршени крилја“ од Милјана Павловска

Педагошкиот факултет – Битола, единица на УКЛО, на 26.05.2023 г. го промовира преводот на англиски јазик на романот „Скршени крилја“ од авторката Милјана Павловска. Преводот [...]

2023-05-26T15:26:13+02:00Categories: Новости|

Нобеловецот Ден Шехтман Почесен професор на УКЛО

Проф. д-р Ден Шехтман од   Израел, добитник на Нобелова награда за хемија во 2011 година за откривањето на квазикристалите, е новиот Почесен професор на Универзитетот [...]

2023-05-26T17:34:43+02:00Categories: Новости|

Гостувачко предавање од Џејсон Стајнхауер за студентите на УКЛО

Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола и Правниот факултет на УКЛО, на 25.05.2023 г. на Правниот факултет – Кичево, дисперзирани студии Битола, организираа гостувачкото предавање [...]

2023-05-25T15:38:29+02:00Categories: Новости|
Go to Top