„Член 1 – Институт за глобални политики и право“ како истражувачка организација сака да придонесе кон апелот, граѓаните да се придржуваат до социјалното дистанцирање и да поминуваат повеќе време дома. За таа цел го објави повикот за есеи, наменет за студенти и млади истржувачи, со желба да се  збогати  дебатата за влијанието на COVID 19 врз соработката на меѓународните актери, но и кон акцијата #СедиДома #ОстаниДома.